Салеп с карамел, АЛАДИН, 7х12 гр., кутия
Названието Салеп произлиза от прашеца, който се добива от сухите грудки на Орхидеята. Като растение е тревисто многогодишно, зелено в основата си и лилаво на върха. В миналото са му приписвали качества на афродизиак и лечебно средство. Салепа се използва основно в Изтока, но и в Гърция - като зимна, загряваща, омекотяваща и хранителна напитка. Връхчетата на растението в началото се мокрят с преварена вода, за да се отстрани основната мазнина, която съдържат. След това се сушат и смилат. Получава се отвара на прах, която се подслажда със захар или мед. Салепът се използва в приготвянето на сладолед и дудурма.
Начин на приготвяне: Слагаме в съд за варене 2 чаши вода или мляко и 12 гр салеп (1 пак.) и разбъркваме докато се разтвори много добре. Слагаме съда на котлона и оставяме сместа да заври като разбъркваме непрекъснато. Когато заври махаме съда от огъня веднага. След което отново го слагаме и повтаряме процедурата.Сервира се топло.
Състав: захар, нишесте (царевично), натурален салеп, карамел на прах.
ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ на 100 гр. на 12 гр. |
|
Енергийност (kj/kcal) 1598/377 133/31 |
|
Мазнини 0,3g |
0,025 g |
-от които наситени < 0,1g |
< 0,006g |
Въглехидрати 90,3g |
7,525 g |
-от които захар 41,3 g |
3,44g |
Влакнини 6,4g |
0,53g |
Протеини 0,1g |
0,008g |
Сол 0,05g |
0,004 g |