Ръчен крави кашкавал от ферма Егрек, 250гр.
Нашите кашкавали са със висока хранителна стойност, тъй като задължително зреят дълго – 60 дни. Цветът им може да варира, тъй като ние не използваме оцветители, а кашкавалът отразява цвета на млякото през различните сезони. Поради особеностите на хранене на стадата цветът варира от бледо жълт до наситен.
Състав: Фермерско краве мляко, закваска, калциев двухлорид, сол и мая.
!!! Доставка от фермата всяка сряда
Хранителни стойности за | 100 г |
---|---|
Енергийност (ккал/ kJ) | 329/ 1367 |
Въглехидрати (г) | 2 |
от които захари (г) | 2 |
Мазнини (г) | 25 |
от които наситени (г) | 18 |
Протеини (г) | 24 |
Сол (г) |
2 |
Съхранение: +2 +6 градуса
Защо Егрек?
Представяне на Ферма Егрек
В основата на ``Егрек`` стои млякото - стопроцентовото, чисто, българско, фермерско мляко. Затова и когато търсихме име, искахме да е нещо изконно свързано с нашата традиция за правене на мляко. Така се роди ``Егрек`` - от старата българска дума за ``лятна кошара``. Това са онези кошари, в които предците ни са събирали добитъка през лятото, когато са прекарвали цели месеци в търсене на свежа паша в планината. Днес ние търсим мляко за нашите продукти от избрани български ферми. Познаваме всяка една от тях - собствениците й, семействата им, добитъка им. Доверяваме се на опита им, на ежедневната им грижа за стадата и на любовта им към млякото. За да можем да дадем на вас истински, висококачествени млечни продукти от чисто фермерско мляко.
История
Създадохме тази марка, защото мислехме за децата си. И за дедите си. Мислехме как да разкажем собственото си детство си при баба и дядо с в всичките му прости красоти: топлата погача с дебел пласт масло сутрин, разхлаждащият остър вкус на прясно заквасено мляко в горещите летни дни, сладостта на узрелия пълномаслен кашкавал... Търсихме начин да запазим за децата си жива тази млечна традиция, която е толкова дълбоко свързана с българина, колкото и родопската песен и шевицата. Затова решихме да създадем Егрек - продукти, в които да вложим всичкото си знание от изконната българска традиция за правене на млечни продукти - истински, неподправени, без примеси, без търговски хитринки. Продукти, които с гордост можем да сложим на масата на децата си!
Традиция и качество
Когато ние бяхме деца, дядовците ни гледаха овце, крави и волове и се гордееха със стадата си - за тях те, наред със земята, бяха по-голяма ценност от парите. А когато нашите дядовци са били деца, техните бащи са приемали животните като част от домакинството - грижили са се за малките им като за собствените си деца, кръщавали са ги с човешки имена, често са им говорели и са прекарвали по цели дни с тях. Особено през лятото, когато се качвали заедно със стадото на егрека и не са виждали жените и децата си с месеци.
Както казва героя на Добри Жотев - По̀ ми е убаво на егрека. Сека вечер щурци ме приспиват, заран славейчетата ме будят. Още слънце не изгряло, тръгнеш бос по росните ливади, а земята като тръгне по стъпалата нагоре, чак до гърлото стигне и ми заблагни.
В онези дни млякото се е пиело директно издоено от кравата, а сиренето и кашкавала са се квасили ръчно. Днес нещата са много променени технологично - съвременните практики на добиване и обработка на мляко и гарантират много по-чисти и безопасни млечни продукти. Но в основата си нещата остават непроменени: млякото да е чисто, квасенето да е с български закваски от подбрани щамове, зреенето да е дълго, да няма примеси, да не се отнема маслеността !
Затова продуктите на Егрек могат да бъдат един качествен избор за вас и вашето семейство.