Вашата количка е празна
Гръцка мусака 1
0.00 лв
Брой - +
Наличност: В наличност

Необходими продукти: 

  • 2бр. патладжан
  • 4бр. средно големи картофа
  • 500гр. кайма
  • 3 скилидки чесън
  • 3бр. средно големи глави лук 
  • 50гр. масло
  • 60гр. брашно
  • 750мл. мляко
  • 3бр. цвят от карамфил
  • 1бр. дафинов лист 
  • Половин чаена лъжица канела
  • Половин чаена лъжица кайенски пипер
  • 1бр. консерва с домати
  • Черен пипер и сол на вкус
  • 250гр. настърган кашкавал
  • Зехтин
  • Пресен магданоз

Приготвяне:

  1. Нарежете картофите и патладжана на тънки филийки с ренде или готварски нож.
  2. Поставете резените патладжан в гевгир и добавете сол. Оставете и картофите в купа със студена вода докато направите сос Бешамел. 
  3. Разрежете един обелен лук наполовина и използвайте карамфила за да забодете дафиновия лист към едната половина.
  4. Загрейте млякото на слаб огън в малка тенджера заедно с половинката лук.
  5. Докато млякото загрява разтопете маслото в голям тиган и добавете брашното. Оставете да се готви няколко минути, след което го оставете да изстине напълно.
  6. Добавете горещото мляко към охладената смес, като не забравяйте да извадите лука преди това.
  7. Оставете сместа да се готви на слаб огън разбърквайки активно, докато не достигне желаната гъстота. Подправете с черен пипер и сол.
  8. Нарежете останалите две глави и половина от лука и скилидките чесън и оставете настрана.
  9. Загрейте фурната до 190 градуса.
  10. Загрейте зехтина в тиган и добавате наразяния лук и каймата и гответе 3-4 минути до златисто кафяво. Добавете чесъна, канелата и кайенския пипер и гответе за още около минута. Добавете консервата с домати и оставете сместа да къкри известно време на слаб огън. Подправете с черен пипер и сол.
  11. Подсушете патладжана с помощта на кухненска хартия и изцедете картофите от водата. 
  12. Започнете да редите мусаката в тавата за печене. Започнете със слой от патладжан, добавете каймата, след това картофите и накрая сосът Бешамел. Поръсете с малко настърган кашкавал.
  13. Повторете процедурата още един път, като завършите със соса Бешамел и много настърган кашкавал.
  14. Сложете мусаката в загрятата фурна и печете около 45 минути, докато патладжана и картофа не омекнат, а кашкавалът придобие златисто кафяв цвят.
  15. По желание гарнирайте с малко нарязан магданоз. Приятен апетит!



 


 
 
Свързани продукти