Необходими продукти:
- 2бр. патладжан
- 4бр. средно големи картофа
- 500гр. кайма
- 3 скилидки чесън
- 3бр. средно големи глави лук
- 50гр. масло
- 60гр. брашно
- 750мл. мляко
- 3бр. цвят от карамфил
- 1бр. дафинов лист
- Половин чаена лъжица канела
- Половин чаена лъжица кайенски пипер
- 1бр. консерва с домати
- Черен пипер и сол на вкус
- 250гр. настърган кашкавал
- Зехтин
- Пресен магданоз
Приготвяне:
- Нарежете картофите и патладжана на тънки филийки с ренде или готварски нож.
- Поставете резените патладжан в гевгир и добавете сол. Оставете и картофите в купа със студена вода докато направите сос Бешамел.
- Разрежете един обелен лук наполовина и използвайте карамфила за да забодете дафиновия лист към едната половина.
- Загрейте млякото на слаб огън в малка тенджера заедно с половинката лук.
- Докато млякото загрява разтопете маслото в голям тиган и добавете брашното. Оставете да се готви няколко минути, след което го оставете да изстине напълно.
- Добавете горещото мляко към охладената смес, като не забравяйте да извадите лука преди това.
- Оставете сместа да се готви на слаб огън разбърквайки активно, докато не достигне желаната гъстота. Подправете с черен пипер и сол.
- Нарежете останалите две глави и половина от лука и скилидките чесън и оставете настрана.
- Загрейте фурната до 190 градуса.
- Загрейте зехтина в тиган и добавате наразяния лук и каймата и гответе 3-4 минути до златисто кафяво. Добавете чесъна, канелата и кайенския пипер и гответе за още около минута. Добавете консервата с домати и оставете сместа да къкри известно време на слаб огън. Подправете с черен пипер и сол.
- Подсушете патладжана с помощта на кухненска хартия и изцедете картофите от водата.
- Започнете да редите мусаката в тавата за печене. Започнете със слой от патладжан, добавете каймата, след това картофите и накрая сосът Бешамел. Поръсете с малко настърган кашкавал.
- Повторете процедурата още един път, като завършите със соса Бешамел и много настърган кашкавал.
- Сложете мусаката в загрятата фурна и печете около 45 минути, докато патладжана и картофа не омекнат, а кашкавалът придобие златисто кафяв цвят.
- По желание гарнирайте с малко нарязан магданоз. Приятен апетит!
Свързани продукти