Био селекция от сладки картофи с доказан органичен произход! Произход - САЩ.
Сладкият картоф съдържа богата комбинация от полезни за здравето хранителни вещества. Така например, един средно голям сладък картоф съдържа над 400% от дневните нужди витамин А ,също както и много фибри и калий. Малко известен факт е, че никое друго растение не съдържа дори и близко на това количество Витамин А!! В сравнение с обикновения картоф, сладкият съдържа по-голямо количество естествени захари, но много повече ценни хранителни вещества, при това с по-малко калории.
Резултатите от множество съвременни проучвания показват, че увеличената консумация на сладки картофи намалява риска от затлъстяване, диабет , сърдечно-съдови заболявания като същевременно благоприятства за поддържане на кожата млада и тонизирана, допринася за увеличеното потребление на енергия и като цяло за контролиране на теглото.
Ето и 9-те изключителни ползи за здравето при редовна консумация на сладък картоф:
1) Диабет. Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс и в резултат допринасят за регулиране на кръвната захар и контролиране на инсулиновата резистентност при хора с диабет. Съдържащите се в сладките картофи фибри също са от голямо значение. Резултати от научни проучвания показват, че хора с диабет тип 1, които консумират богати на фибри храни, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта, а хора с диабет тип 2, подложени на същата диета подобряват значително нивата на кръвна захар, липиди и инсулин. Един средно голям небелен сладък картоф осигурява около 6 грама фибри (при препоръчвано дневно количество от 21-25 грама фибри на ден за жените и 30-38 грама на ден за мъжете, които повечето хора не достигат).
2) Регулиране на кръвното налягане. Поддържането на хранителен режим с нисък натриев прием е от съществено значение за понижаване на кръвното налягане. Същевременно, за контролиране на кръвното налягане е важно да се увеличи приема на калий. Един средно голям сладък картоф осигурява около 542 милиграма калий при препоръчителен прием от 4700 мг калий на ден.
3) Превенция на ракови заболявания. Различни проучвания показват, че високото съдържание на бета-каротин има защитна роля срещу рак на простатата и рак на дебелото черво.
4) За подобрено храносмилане. Поради високото съдържание на фибри, сладките картофи помагат за предотвратяване на запек и подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт.
5) Увеличават шансовете за зачеване. Редовната консумация на сладък картоф, увеличава плодовитостта, тъй като е доказано, че жени в детеродна възраст, които консумират регулярно желязо от растителни източници увеличават шансовете си за зачеване. Освен това, съдържащият се в тях Витамин А, е от изключителна важност за синтеза на хормони по време на бременност и лактация.
6) За повишаване на имунитета. Мощната комбинация от витамин С и бета-каротин, съдържащи се във високи дози в сладките картофи осигурява силен тласък за повишаване на имунитета.
7) Противо-възпалително действие. Холинът е хранително вещество, част от богатия хранителен състав на сладките картофи, имащо принос за осигуряване на добър сън, подвижност на мускулите, улесняващо ученето и подобряване на паметта. Холинът също помага за поддържане на структурата на клетъчните мембрани, улеснява предаването на нервните импулси, подпомага абсорбирането на мазнини и намалява хроничните възпаления.
8) За по-добро зрение. Дефицитът на витамин А в организма причинява влошаване на външните сегменти на фоторецепторите на окото, което води до влошаване на зрението. Включването на храни с високо съдържание на Витамин А в диетата коригира недостига на витамин А и има за резултат възстановяване на доброто зрение. Изобилието на антиоксидантни витамини С и Е в сладките картофи подобряват очното здраве и предпазват от дегенеративно увреждане на очите. Консумиране на по-големи количества (3 или повече порции) сладък картоф на ден намалява риска от и прогресирането на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
9) Подобряване на мозъчната дейност. Благодарение на водно-разтворимите флаваноиди, на които се дължат различните цветове сладки картофи, в лилавите сортове се изолират антоцианини, допринасящи за подобрение на когнитивните функции и ефективно възпрепятстване дегенерацията на мозъка.
Вкусна рецепта за приготвяне на апетитно Брауни от сладък картоф:
Ето и един много лесен и вкусен начин да заредите организма си с всички полезности на сладкия картоф като приготвите изненадващо апетитното Брауни от сладък картоф (по рецептата на Dr. Josh Axe).
Необходими продукти за 9 порции:
За тестото:
1 авокадо
1 чаена чаша сварен и пюриран сладък картоф
½ чаша сварена и пюрирана ябълка
¼-½ чаша мед (според вкуса)
1 чаена лъжичка ванилия
4 яйца
¼ чаша кокосово брашно
2 супени лъжици нишесте от тапиока (или царевично)
½ чаша какао на прах
½ чаена лъжичка морска сол
1 чаена лъжичка сода за хляб
За заливката:
¼ чаша мед
½ чаша бадемово масло
¼ чаша какао на прах
½ чаша кокосово мляко
морска сол
Приготовление:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Пригответе малка квадратна тавичка, намажете с кокосово масло и застелете с хартия за печене.
- Смесете в дълбока купа намачканото авокадо, предварително сварените и пюрирани сладки картофи и ябълка, меда и ванилията.
- Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте с останалата смес.
- В отделна купа смесете кокосовото брашно, нишестето от тапиока, солта и содата за хляб.
- Внимателно съединете двете смеси до получаване на гладка консистенция.
- Изсипете в намазнената тава и запечете за 25-35 минути.
- Докато браунито се пече, пригответе заливката като смесите всички пет съставки в отделна купа и ги разбъркайте, докато получите кремообразна и гладка консистенция.
- След като сладкишът е изпечен и е охладен, полейте със заливката и охладете допълнително преди сервиране.
- Гарнирайте с парченца нарязано авокадо и ябълка.
- Хапнете с удоволствие!
Ползите за здравето от консумацията на сладки картофи
Богати на фибри, витамини и минерали, разберете защо тези нишестени, сладки кореноплодни зеленчуци са толкова добри за вас и открийте най-добрите начини за приготвянето им.
Какво е сладък картоф?
Сладкият картоф е нишестено коренно-зелен вкусен зеленчук. Те имат тънка, кафява кожа отвън с цветна плът отвътре - най-често оранжева на цвят, но други разновидности са с бяла, лилава или жълта вътрешност. Можете да ядете сладки картофи на разумна цена - цели или белени, а листата на растението също са годни за консумация.
И двата вида био продукта (картоф и сладък картоф) могат да бъдат наречени „картофи“, но сладките и конвенционалните картофи всъщност не са свързани. В ботанически план сладкият картоф е многогодишно растение от род Грамофонче на семейство Сладки картофи.
Хранителна стойност
Сладките картофи са богат източник на фибри, както и съдържат редица витамини и минерали, включително желязо, калций, селен и те са добър източник на повечето от нашите витамини от група В и витамин С. Едно от основните хранителни предимства на сладкия картоф особено за бебе са, че те са с високо съдържание на антиоксидант, известен като бета каротин, който се превръща във витамин А, веднъж консумиран. Добавете капчица зехтин непосредствено преди сервиране, за да увеличите усвояването на полезния бета каротин.
Може ли да помогнат за намаляване на риска от рак?
Въпреки че няма точно "супер храни", които могат да предотвратят рака и определени рискови фактори за рак не са свързани с диетата, има доказателства, че яденето на здравословна храна като сладък картоф може да намали риска от рак. Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на антиоксиданти, съединения, които помагат да се защити тялото от увреждане от „свободните радикали“. Проучванията сочат, че антиоксидантите в кората по-специално на сладките картофи и особено лилавият сладък картоф, могат да помогнат за намаляване на този процес на окисляване, като по този начин намаляват риска от рак. За да получите най-пълноценното хранене от сладките си картофи, не обелвайте - просто почистете добре преди готвене.
Изследване в Азия установява също, че диетите, включващи зеленчуци с високо съдържание на витамин А, включително листата на сладкия картоф, могат да осигурят потенциална защита от рак на белия дроб.
Как готвенето влияе върху хранителната стойност на сладкия картоф?
Готвенето на сладък картоф намалява нивата му на бета каротин. Въпреки че при варене нивата на това хранително вещество се запазват по-високи, отколкото при печене на сладък картоф. Добрата новина обаче е, че с готвенето на сладкия картоф се увеличава съдържанието му на витамин С.