Био Сушените сливи са много вкусни и здравословни. Те предлагат на телата ни енергия и основни хранителни вещества – антиоксиданти, ценни минерали (калий, желязо, магнезий, фосфор и др.) и витамини от група B, витамин E, C, PP и бета-каротин.
Ползи за здравето:
- Те "улавят" и изхвърлят от организма излишния холестерол или така наречения "лош холестерол".
- Съдържат голямо количество растителни фибри, което подобрява работата на стомаха и червата.
- Имат силно изразени антибактериални свойства, подсилват имунната система.
- Бързо дават на тялото тонус и енергия, тъй като съдържат лесно усвоими естествени захари.
- Помагат за поддържане на киселинно-алкалния баланс в кръвта, неутрализират киселините от консумацията на животински продукти.
- Действат пречистващо върху пикочните пътища и дебелото черво, лекуват запек.
- Освежават кожата, като подхранват и подмладяват кожните клетки.
- Лекуват анемия, тъй като съдържат голямо количество желязо.
Хранителна стойност за 100гр:
Енергийност 1070 кДж / 253 ккал
Мазнини 0,19 грама
от които наситени 0,072 грама
Въглехидрати 52.3 грама
Захари 37,9 грама
Протеини 2,36 грама
Сол 0.01грама
Състав: Сушени сливи *, вода
*от контролирано био производство
Рецепта: Сладкиш със Био сини сливи
- 2 ч.ч. бравно
- 2 яйца
- 1 кисело мляко
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 60 г маргарин
- 1 ч.л. ванилия
- 1 ч.л. бакпулвер
- 300 г Био сини сливи
Начин на приготвяне:
Яйцата (2 бр) се разбиват със захарта (1 1/2 ч.ч.) до пълното й разтваряне. Прибавят се брашното (2 ч.ч.), ванилията (1 ч.л.), маргаринът (60 г) и киселото мляко (1 бр), в което предварително е разтворен бакпулверът (1 ч.л.). Тестото се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 С фурна около 40 минути, като 25 минути след началото на печенето върху сладкиша се поставят Био сините сливи (300 г). По желание готовият и охладен сладкиш се поръсва с пудра захар и се поднася с плодове по избор.
Време за приготвяне: 50минути
Начин на съхранение: Винаги съхранявайте на сухо място.
Произход: Франция