Орехови ядки от биологично земеделие. Френски сортове Лара, Фернор и Фернет, отличаващи се с най-високо качество на ядката. Реколта 2020 г. Отгледани в село Лозица, България в собствени орехови насаждения на Био Селекшън.
Смята се, че ореховата ядка е добър източник на Омега 3 мастни киселини. Те притежава множество хранителни вещества, витамини и минерали. Преди тяхната сурова консумация се препоръчва накисване за минимум 4-10 часа, с цел освобождаване от инхибиторите, които съдържат. Накисвайки ги, ядките се събуждат за покълване и се превръщат в „жива” храна. Преди директна употреба се измиват добре, за да се премахне тъмната течност, която са пуснали.
Начин на употреба:
Орехите могат да се консумират както сурови, така и печени. Те са чудесна добавка към мюсли и овесени ядки; към каши и салати. Използват се в протеинови шейкове, а особено подходящо е добавянето им към (ядков) таратор, зелена салата или сирена.
Съхранение:
Малко известно е, че най-добрата температура за съхраняване на орехите е -3 °C, далеч от влага. Заради високото съдържание на мазнини, опасността от гранясване е по-голяма. Може да удължите значително срока им на годност (до половин година), ако ги съхранявате в хладилник.
Хранителна стойност на 100 g продукт
|