Вашата количка е празна
Био Манголд, 1 вр. 1

Био Манголд, 1 вр.

Кат. номер: BS200018
0.00 (0)
Наличност: Неналичен

Манголд е зеленолистен зеленчук, известен също и като „швейцарско къдраво цвекло“, който се класифицира като подвид на червеното цвекло, с тази разлика, че цвеклото се отглежда предимно заради корените, а манголда – заради листата.

Листата манголд обикновено се консумират сурови в салати, варени или соте. Горчивината от суровините листата намалява след варене, оставяйки мек, приятен вкус, доближаващ се до вкуса на спанак.

Ползите за здравето от консумацията на манголд са невероятни, като между тях се нареждат: регулиране нивата на кръвната захар, предотвратяване на различни видове рак, подобряване на храносмилането, стимулира имунната система, намаляване на възпаления, регулиране на  кръвно налягане, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, увеличаване на здравината на костите и развитие, детоксикация на организма, както и укрепване на функционирането на мозъка.

Листата манголд съдържат впечатляващ списък от витамини, хранителни вещества и органични съединения, между които витамини К, С и А, както и витамин Е, рибофлавин и витамин В6. По отношение на минерали, манголдът е богат на магнезий, манган, калий, желязо, натрий, и мед. Освен това, в допълнение към диетичните фибри, растението съдържа значително количество от полифенолни антиоксиданти, фитонутриенти и ензими, които са уникални и изключително полезни за здравето.

Здравните ползи:

1) Контролиране на диабет: Може би едно от най-важните предимства на манголд е способността му да регулира нивата на кръвната захар в тялото ни. Сиринговата киселина е един от уникалните флавоноиди съдържащи се в манголд, имаща изключителната способност да инхибира активността на специфичен ензим, наречен алфа-глюкозидаза. Това означава, че се прави разбивка до прости захари, което способства запазването на стабилни нива на кръвната захар в организма и предотвратяват резките промени, които са опасни за пациенти с диабет или за хора, изложени на висок риск от развитие на диабет.

2) Превенция на ракови заболявания: Както много листни, зелени зеленчуци, манголд има противоракови свойства, дължащи се на огромните количества антиоксиданти. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които са опасни странични продукти от клетъчния метаболизъм, водещи до увреждане на здравите клетки. Освен това, растението съдържа значителни количества от витамин Е, С, цинк, лутеин, зеаксантин, кемпферол, бета-каротин и кверцетин. Много от тях са свързани с предотвратяване на голямо разнообразие от ракови заболявания, по-специално рак на дебелото черво.

3) За здрави кости: Наличието на значително количество калций в превръща манголдът в мощен агент за здравето на костите. Наличието на калций, магнезий и витамин К, както и други минерали, открити в този зеленчук спомагат за стимулиране на растежа и развитието на костите.

4) Стимулиране на мозъчните дейности: Манголд е ценен източник на калий и витамин К, които се намират в значителни количества в мозъка и са неразделна част от стимулиране развитието на познавателните способности и процеси. Добавете манголд към вашата диета за тласък на мозъчните процеси!

5) Ползи за кръвообращението: Желязо и мед са двата основни елемента на червените кръвни клетки и недостигът им благоприятства развитието на анемия, изразяваща се в слабост, умора, стомашни разстройства и липса на концентрация. Чрез осигуряване на достатъчно количество желязо и мед на червените кръвни клетки, с консумацията на манголд, ще подобрите циркулация на кръвта и насищането с кислород на основни органи в тялото.

6) Регулиране на кръвното налягане и за здраво сърце: Анти-възпалителните и фитонутриенти антиоксиданти, открити в манголд, заедно с калий, допринасят за намаляване на кръвното налягане и стрес върху сърдечно-съдовата система. Често хипертонията се дължи на про-възпалителни ензими в тялото, които органичните съединения в манголд са в състояние да неутрализират. Ето защо, консумацията на манголд предпазва от различни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Свързани продукти