Био Куркума, прясна, 500гр.
Био селекция от свежа куркума с доказан произход (Перу)!
Съхранение:
Свежата био куркума може да се съхранява в хладилник до три- пет седмици, небелена. Пресните корени се съхраняват добре, ако са на сухо в хладилника, затова е добре да подсушите с хартиена салфетка, ако са влажни. Може да съхраните във фризер за по-дълго време като е необходимо да обелите, нарежете на дребно и да затворите в плик с цип.
Имайте предвид, че свежата куркума оцветява силно ръцете, може да избегнете оцветяване като използвате домакински ръкавици.
Ползи за здравето:
Корените от куркума се използват от дълбока древност в традиционната китайска и индийска медицина заради своите противовъзпалителни, болкоуспокояващи, анти оксидантни, газогонни, анти-микробни и противо ракови свойства.
Коренът куркума е богат на изключително полезни за здравето етерични масла и куркумин, на който според редица научни изследвания се дължат противо раковите, антиоксидантни, анти-артритни, анти исхемични и противовъзпалителни свойства на куркумата.
Куркумата не съдържа холестерол и въпреки това е богата на антиоксиданти и диетични фибри, което помага да се контролира кръвното налягане и нивата на "лошия холестерол".
Коренът куркума е много богат източник на важни витамини като пиридоксин (витамин В6), холин, ниацин, рибофлавин и др. В 100гр. корен от куркума се съдържат 1.80 мг или 138% от дневното-препоръчаните нива на витамин В6.
Пресния корен съдържа сравнително високи нива на витамин-C – 100гр. от корена осигуряват 23,9 мг. витамин С, който е водно-разтворим витамин и мощен природен антиоксидант, подпомагащ тялото да развива имунитет срещу инфекциозни агенти и да се изчиства от вредните свободни кислородни радикали.
Коренът куркума е изключително богат на минерали: калций, желязо, калий, манган, мед, цинк и магнезий.
Само няколко грама куркума на ден, приети под формата на прах или пресен корен ще ви осигурят достатъчно хранителни вещества, за да ви предпазят от анемия, неврити, нарушения на паметта и действат превантивно срещу рак, инфекциозни заболявания, високо кръвно налягане, и инсулти.
Хранителна стойност |
Процент от препоръчителната дневна доза |
|
Енергия |
354 Kcal |
17% |
Въглехидратите |
64,9 грама |
50% |
протеин |
7,83гр |
14% |
Общо Мазнини |
9.88гр |
33% |
Холестерол |
0 мг |
0% |
Диетични фибри |
21 грама |
52,5% |
Витамини |
||
фолати |
39 мкг |
10% |
Ниацин |
5.140 мг |
32% |
Пиридоксин/Вит. В6 |
1.80 мг |
138% |
Рибофлавин |
0.233 мг |
18% |
Витамин А |
0 IU |
0% |
Витамин Ц |
25,9 мг |
43% |
Витамин Е |
3.10 мг |
21% |
Витамин К |
13.4 мкг |
11% |
Електролити |
||
натрий |
38 мг |
2.5% |
калий |
2525 мг |
54% |
Минерали |
||
калций |
183 мг |
18% |
мед |
603 мкг |
67% |
Желязо |
41,42 мг |
517% |
магнезий |
193 мг |
48% |
манган |
7,83 мг |
340% |
фосфор |
268 мг |
38% |
цинк |
4.35 мг |
39,5% |
Източник: USDA National Nutrient data base
Куркумата е много популярна в Азия, където хората се наслаждават на ползите от тази здравословна подправка от хиляди години назад във времето. Но изглежда, че от скоро и останалият свят забеляза колко този корен на чудесата може да помогне за подобряване на ежедневното ни здраве и благополучие. Вижте нашия подробен списък на ползотворните ефекти от консумирането на куркума.
Какво е био куркума?
Прясната куркума, член на семейството на джинджифила, е корен, който най-често е използван във формата на смляна подправка. Досега вероятно само сте ползвали този корен, за да ароматизирате къри или придадете по-пикантен привкус на някое ястие. Но може би винаги бихте разпознали куркумата по нейния огнено оранжев цвят и пиперлив вкус.
Освен че придава вкусен аромат и зашеметяващ цвят на къри, куркума корен всъщност се използва от хиляди години в медицината заради неговото благотворно въздействие върху здравето. Съвременната наука и популярната култура - едва сега откриват колко ценен може да бъде той.
Био куркума произхожда от корена на растението Куркума Лонга и се използва доста на изток като лековита подправка поради разнообразните си лечебни предимства за тялото и мозъка.
Какво е куркумин и какви са неговите ползи?
Тези ползи идват от основната активна съставка на корен куркума, куркумин. Лечебното съединение, което придава на всяка прясна куркума ярък цвят, е отговорно за лечебните свойства на подправката.
Изследвания са доказали мощни връзки между куркумина и доброто здраве и дълголетие. Доказано е, че био куркумата има огромни противовъзпалителни и терапевтични въздействия, а в някои случаи дори е посочено, че е толкова ефективна, колкото някои лекарства.
- Куркумата има противовъзпалително действие
Едно от най-изследваните свойства на куркумата е нейната противовъзпалителна активност. Смята се, че куркуминът има особено мощни противовъзпалителни свойства. Възпалението е естествен процес, който е необходим за възстановяване и заздравяване, но когато стане дълготраен или извън контрол, може да причини здравословни проблеми. Те включват болезнени състояния като артрит (където има болка, почти винаги има възпаление).
Но много други често срещани здравословни състояния включват и „скрито“ възпаление - включително сърдечни заболявания, затлъстяване, алергии, кожни проблеми като екзема и дори болест на Алцхаймер. С други думи, много от условията, които характеризират живота на 21 век.
Нещо повече, такова възпаление може да бъде предизвикано - и със сигурност да се обостри - от многото предизвикателства на съвременния живот. Лошата диета, високите нива на стрес, липсата на сън и лошото здраве на червата могат да допринесат, така че е ясно, че имаме голяма нужда от всичко, което може да помогне за балансиране и намаляване на възпалението!
- Осигурява и подкрепа за ставите
Чрез намаляване на възпалението, куркумата от своя страна играе огромна роля в осигуряването на подкрепа. Именно това ефикасно противовъзпалително действие превръща всеки корен от куркума в солидна подкрепа за здравето на ставите. Болките в ставите и артритът са сред най-очевидните признаци на възпаление. И така всичко, което помага да се балансира възпалението, облекчава симптомите - или дори да помогне да се предотврати появата на проблема на първо място.
Всъщност проучванията са доказали, че подправката играе активна роля за намаляване на разграждането на ставите.
- Поддържа храносмилането
Предлаганата от Bio Selection био куркума на достъпна цена, стимулира работата на черния дроб и насърчава жлъчния мехур да отделя жлъчен сок в храносмилателния тракт. Жлъчката помага за разграждането и усвояването на мазнините в нашите храни.
Ако това не ви звучи особено добре, тогава не забравяйте, че имаме нужда от мазнини в тялото си по множество причини, включително за поддържане на мозъка, сърцето и очите си здрави, за производството на хормони като тестостерон и естроген и за доброто здраве на кожата. Нуждаем се и от ефективно храносмилане на мазнините, за да абсорбираме мастноразтворими витамини, като витамин А, който е жизненоважен за зрението, кожата и имунитета.
Жлъчката също ни помага да имаме нормално протичащи процеси в червата и отделяне на токсини, които са филтрирани от кръвта ни от черния дроб.
Куркумата работи и за защита на черния дроб, който е отговорен за превръщането на храната в енергия. Подправката съдържа съединения, които предотвратяват увреждането на черния дроб и подобряват способността му да детоксикира - идеално за махмурлук!
- Полезна за здравето на сърцето
Вече знаем, че противовъзпалителните ефекти на куркумина играят роля за предпазването ни от сърдечни заболявания, но изследванията сочат, че подправката би могла да има и други ползи за нашите болежки.
Смята се, че турмерикът спомага за намаляване на холестерола и разреждането на кръвта. Благодарение на него се поддържа нормалното кръвотечение и се предотвратява небалансираното съсирване на кръвта. Изследванията също показват, че корен от куркума помага за намаляването на увреждането на кръвоносните съдове, можещо да доведе до атеросклероза (натрупване на плака в артериите).
- Куркумата повишава настроението ни
Някои изследвания върху животни и малки клинични експерименти върху хора предполагат, че куркумата притежава някои антидепресантни свойства. Това може да се случва чрез повишаване нивата на серотонин - „хормонът на щастието“- и допамин, който се свързва с чувството за мотивация.
В допълнение, доказано е, че противовъзпалителните качества на куркумата подпомагат загубата на тегло и подобряват външния вид на кожата. Това не само ни помага да постигнем здравословен начин на живот, но може да окаже косвено влияние и върху цялостното ни настроение.
Как да увеличите приема на куркума?
Увеличаването на приема на куркума е сравнително лесно, от простото добавяне на допълнителна лъжица прах към храната, през яденето на суров корен от куркума до инвестирането в добавки. Прясната куркума се предлага в нашия магазин в разнообразни разфасовки и варианти на достъпни цени. За по-ефективното усвоява на куркумина, комбинирайте с подправки с пиперин (черен пипер). Също така си струва да имате предвид, че е за изгарянето на мазнини, е нужно да консумирате био куркума с малко мазнини като зехтин или кокосово мляко.