Козето мляко още от древността се е използвало като храна и лекарство при белодробни заболявания, в това число и при туберкулоза. Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма.
Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна (Тибетска) гъба.
Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа.
Кефирът съдържа много пробиотици или т.н добри бактерии, които са от изкючителна важност за храносмилателния тракт, като например: Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Streptococcus, Acetobacterи няколко благотворни дрожди като Saccharomyces и Torula kefir.
Ползи за здравето:
- Регулира и подпомага имунната система на организма
- Регулира кръвното налягане.
- Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
- Лекува кожни заболявания, акне, Candida Albicans.
- Регулира храносмилането и действа благоприятно при заболявания на стомаха.
- Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
- Помага при лактозна интолерантност.
- Намалява нивото на холестерола.
- Допринася за изтистване на организма от токсини.
Хранителнителна стойност за 100гр:
Енергийност 321 кДж / 77 ккал
Мазнини 4,4 грама
от които наситени 2.1 грама
Въглехидрати 5,8 грама
Захари 5,8 грама
Протеини 3.5грама
Сол 0,1 грама
Състав: пълномаслено пастьоризирано козе мляко *, кефирни култури*
*от контролирано био производство
Начин на съхранение: Да се съхранява в хладилник и да секонсумира до 2 дни след отваряне.
Производител: Гърция