Фава в името на типично гръцко кремообразно ястие, приготвено от специфичен местен сорт жълт или зелен грах - Латури.
Освен, че са много вкусни, жълтите грахчета сa богат източник на протеини, въглехидрати, фибри и фолиева киселина. Изключително богати на витамини от група В, клаций, магнезий, цинк и втимаин С.Жълтият грах има кремообразна текстура и в гръцката кухня се сервира както като предястие към узо, така и като основно ястие.
Хранителна стойност на 100 гр. продукт:
- Енергийност 317 kcal / 1328 kj
- Въглехидрати 46,4 g
- Мазнини 1,7 g
- Протеини 28,9 g
"Кадифена" фава":
Продукти:
- 500 гр. фава
- олио
- сол
- 2 глави кромид лук
За гарниране:
- олио
- лимон
- каперси
- ситно нарязан кромид лук
Начин на приготвяне:
Фавата се измива 2-3 пъти и се слага в тенджера, пълна с вода. Трябва да се внимава докато заври, тъй като набъбва доста. Премахва се пяната и се добавя олиото, солта и лука. Оставяме я да ври на тих огън за 1 час докато се разтвори. След това се пасира, за да стане като крем. Сервира се поръсена с олио, лимон и ситно нарязан лук. По желание се добавят и каперсите.
Съвет: Вместо пресен лук за украса можете да го приготвите и карамелизиран по следния начин:
В тиган с незалепващо покритие запържвате нарязания лук в малко зехтин за десетина минути. Когато лукът започне да губи сочността си и да омеква, прибавяте 30 мл петмез. Разбърквате добре и оставяте на котлона още десетина минути, докато съвсем омекне и загуби сочността си. След което лукът се изважда от тигана с лъжица-щипка и се отцежда от мазнината в чиния, покрита с кухненска хартия.
Когато се отцеди от мазнината го поръсвате върху фавата, заедно с малко зехтин.
Впечатляващи ползи за здравето на фава
Фава, познат още като жълт грах, е изсушената версия на пресен сладък грах. Тъй като хранителната стойност в този вид сух грах е толкова висока, той е чудесно допълнение към диетата на всеки и здравословен избор, ако се опитвате да ограничите месото и да включите повече вегетариански ястия в менюто си. Жълтият сушен грах е отличен източник на протеини на растителна основа, здравословни въглехидрати, фибри, фолиева киселина и много важни хранителни вещества.
Хранителна стойност
Като балансиран източник на протеини, въглехидрати и дори някои здравословни мазнини, хранителната стойност на сухия жълт грах е отлична. Някои от другите полезни вещества в сухия био грах са калций, желязо, магнезий, мед, селен, фолат и холин.
За разлика от месото или други животински протеини, жълтият сух грах не е пълноценен протеин - липсва му една от основните аминокиселини. Той е с ниско съдържание на аминокиселина триптофан. В случай че обаче просто го сервирате с малко ориз и зеленчуци, ще добиете нужната доза триптофан и ще увеличите хранителната стойност на граха още повече.
Бавни въглехидрати
Някои хора се страхуват от въглехидратите във варивата. Макар че със сигурност има въглехидрати в био граха, те са здравословни и с високо съдържание на фибри. Въглехидратите в храни с високо съдържание на фибри като фава имат нисък гликемичен индекс, така че не повишават кръвната ви захар. Те също отнемат много повече време, за да бъдат усвоени и преработени от тялото ви, така че те са чудесен източник на бавно разградими въглехидрати.
Изяждането на 1 чаша варен жълт сух грах осигурява повече от 16 грама фибри. Имайте предвид, че фибрите са частта от въглехидратите, която не се усвоява или абсорбира от тялото ви - тя преминава право през вас, така че не допринася за калориите. Това означава, че усвоените въглехидрати в био граха са доста ниски.
Ползи за здравето
Освен че сухият грах е богат на хранителни вещества, влияе позитивно на здравето ви. Той може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак. Яденето на повече фава може дори да ви помогне да поддържате по-здравословно тегло. Био грахът намалява кръвното налягане, нивата на холестерола и възпалението, което води до сърдечни заболявания. Препоръчително е да се яде по 1 чаша и половина варива на седмица.
Калории
Ако се притеснявате за калориите в жълтия сух грах, недейте, защото една чаша варен грах има едва 229 калории. Дори ако спазвате диета с по-ниско съдържание на калории, консумирането на тази храна се вписва идеално като част от менюто ви. Като бонус, калориите в био граха са много засищащи. Така че известно време да не огладнеете.
Как да приготвим фава
Преимуществата от приготвянето на сух грах са толкова много. Първото предимство е, че фава е на много достъпна цена, универсален е за употреба, обикновено е част от бързи и лесни рецепти. Тъй като грахът е сух, се приготвя много по-бързо от повечето бобови растения. Не е нужно да го накисвате преди готвене. В повечето случаи отнема само около 20-30 минути за готвене и жълтият грах е готов за хапване.
Един от най-лесните начини да се яде жълт сух грах е да го добавите в супа. Пробвайте вегетарианска супа само със зеленчуци, пресни или сушени билки. Друга вкусна рецепта е пюре с фава. Пасирайте граха с малко билки и зехтин, за да получите смес, подобна на хумус, която да добавите като предястие или гарнитура.
Един хитър начин за включването на фава в повече ястия е превръщането му в зеленчуково кубче. Сварете жълтия грах, след което до пюрирайте, добавете подправки на вкус, разделете сместа във форми за лед. Замръзете цялото количество. След това може да използвате зеленчуковите кубчета за овкусяване при готвене на разнообразни храни.
И накрая ако искате да поглезите наистина сетивата си, задължително опитайте на всяка цена кремообразно ястие, направено от специален местен сорт жълт грах - Латури.
Не напразно бобовите култури са сред любимите ястия в нашата кухня. След като вече се запознахте с голяма част от полезните свойства на фава, не пропускайте да опитате сух грах на достъпна цена. Поръчайте го още сега от нашия онлайн магазин в разфасовка от 500 гр. Може да следите сайта ни за нови интересни рецепти, включващи грах. В случай че имате нужда от повече информация за сухия грах, нашият екип е на разположение да отговори на всички въпроси.