Фава в името на типично гръцко кремообразно ястие, приготвено от специфичен местен сорт жълт или зелен грах - Латури.
Освен, че са много вкусни, зелените грахчета сa богат източник на протеини, въглехидрати, фибри и фолиева киселина. Изключително богати на витамини от група В, клаций, магнезий, цинк и втимаин С.
Зеленият грах, или фава, е храна, която е получена от дехидрирането (сушенето) на пресните зърна грах. Преди да я сготвим по желана от нас рецепта я слагаме в купа-цедка и я измиваме под студена течаща вода. Варим я на висока температура за 10 минути и изхвърляме първата вода.
Хранителна стойност на 100 гр.:
Калории - 317 kcal / 1328 kj
Въглехидрати - 46,4 g
Мазнини - 1,7 g
Протеини - 28,9 g
"Кадифена" фава":
Продукти:
500 гр. фава
олио
сол
2 глави кромид лук
За гарниране:
олио
лимон
каперси
ситно нарязан кромид лук
Начин на приготвяне:
Фавата се измива 2-3 пъти и се слага в тенджера, пълна с вода. Трябва да се внимава докато заври, тъй като набъбва доста. Премахва се пяната и се добавя олиото, солта и лука. Оставяме я да ври на тих огън за 1 час докато се разтвори. След това се пасира, за да стане като крем. Сервира се поръсена с олио, лимон и ситно нарязан лук. По желание се добавят и каперсите.
Съвет: Вместо пресен лук за украса можете да го приготвите и карамелизиран по следния начин:
В тиган с незалепващо покритие запържвате нарязания лук в малко зехтин за десетина минути. Когато лукът започне да губи сочността си и да омеква, прибавяте 30 мл петмез. Разбърквате добре и оставяте на котлона още десетина минути, докато съвсем омекне и загуби сочността си. След което лукът се изважда от тигана с лъжица-щипка и се отцежда от мазнината в чиния, покрита с кухненска хартия.
Когато се отцеди от мазнината го поръсвате върху фавата, заедно с малко зехтин.