Вашата количка е празна
Био Грах, зелен (фава) 1

Био Грах, зелен (фава)

Марка: БиоАгрос Кат. номер: BA-67
0.00 (0)
5.80 лв
Разфасовка
Брой - +
Наличност: В наличност

Фава в името на типично гръцко кремообразно ястие, приготвено от специфичен местен сорт жълт или зелен грах - Латури. 

Освен, че са много вкусни, зелените грахчета сa богат източник на протеини, въглехидрати, фибри и фолиева киселина. Изключително богати на витамини от група В, клаций, магнезий, цинк и втимаин С.

Зеленият грах, или фава, е храна, която е получена от дехидрирането (сушенето) на пресните зърна грах. Преди да я сготвим по желана от нас рецепта я слагаме в купа-цедка и я измиваме под студена течаща вода. Варим я на висока температура за 10 минути и изхвърляме първата вода.

Хранителна стойност на 100 гр.:

Калории - 317 kcal / 1328 kj

Въглехидрати - 46,4 g

Мазнини - 1,7 g

Протеини - 28,9 g

 

"Кадифена" фава":

Продукти: 

500 гр. фава

олио

сол

2 глави кромид лук

За гарниране:

олио

лимон

каперси

ситно нарязан кромид лук

Начин на приготвяне:

Фавата се измива 2-3 пъти и се слага в тенджера, пълна с вода. Трябва да се внимава докато заври, тъй като набъбва доста. Премахва се пяната и се добавя олиото, солта и лука. Оставяме я да ври на тих огън за 1 час докато се разтвори. След това се пасира, за да стане като крем. Сервира се поръсена с олио, лимон и ситно нарязан лук. По желание се добавят и каперсите.

Съвет: Вместо пресен лук за украса можете да го приготвите и карамелизиран по следния начин: 

В тиган с незалепващо покритие запържвате нарязания лук в малко зехтин за десетина минути. Когато лукът започне да губи сочността си и да омеква, прибавяте 30 мл петмез. Разбърквате добре и оставяте на котлона още десетина минути, докато съвсем омекне и загуби сочността си. След което лукът се изважда от тигана с лъжица-щипка и се отцежда от мазнината в чиния, покрита с кухненска хартия.

Когато се отцеди от мазнината го поръсвате върху фавата, заедно с малко зехтин.

Свързани продукти