Вашата количка е празна
Био Фенел, 1 бр. 1

Био Фенел, 1 бр.

Кат. номер: BS200079
0.00 (0)
13.90 лв
Брой - +
Наличност: В наличност

Био Фенел с доказан органичен произход (Италия)!

Свежият фенел е изключително полезен и здравословен зеленчук, неслучайно известен като "супер храна". Фенелът произхожда от Средиземно море където отдавна го използват за кулинарни и медицински цели като  расте предимно в зони с крайбрежне климат и по бреговете на реки.

Здравните ползи:

1) Анемия: наличието на желязо и хистидин, аминокиселина присъстваща в състава на рестението го прави изключително полезно при лечение на анемия.

2) Стомашно разстройство: Сдъвкването на семена от фенел след хранене е често срещана практика, най-вече на Индийския субконтинент, с цел да се улесни храносмилането и да се премахне лош дъх. Някои от компонентите на етеричните масла от фенел са стимуланти и стимулират секрецията на храносмилателни и стомашни сокове, като способстват за намаляване на възпаления на стомаха и червата, и за правилното усвояване на хранителните вещества от храната.

3) Превенция на запек – богатството на фибри способства за по-добро храносмилане, което го прави подходяща храна при лечение и превенция на запек. Благоприятства перисталтиката на червата, като по този начин се насърчава правилна екскреция чрез стимулиране на стомашни сокове и жлъчката

4) Метеоризъм: фенелът е много полезен при лечение на метеоризъм, поради газогонните свойства на аспарагиновата киселина. Екстрактът от фенел може да се използва от всеки, от бебета до възрастни хора, като начин за намаляване на метеоризъм и да експулсира излишния въздух от стомаха. Той обикновено се използва в лекарства за намаляване на симптомите на неязвена диспепсия и метеоризъм при кърмачета и малки деца. Неслучайно е съставна част от множество лекарства, които лекуват коремна болка, диария, синдром на дразнимото черво (IBS) и други чревни проблеми.

5) Сърдечни болести:  освен споменатата вече функция на фибрите за добро храносмилане, те също имат сериозна роля за поддържане на здравословни нива на холестерол в кръвния поток. Това означава, че може да стимулира елиминиране вредния LDL холестерол, който е и основен фактор за сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и удар.

6) Кръвно налягане: Фенел е много богат източник на калий, който е основна хранителна съставка в нашите тела и е от жизненоважно значение за редица важни процеси. Един от атрибутите на калий е качеството му като вазодилататор, което означава, че отпуска напрежението на кръвоносните съдове, като по този начин намаляв кръвното налягане. Високото кръвно налягане е свързано с широк спектър от здравословни проблеми, включително инфаркт, инсулт и атеросклероза.

7) Благоприятства мозъчната дейност: калий, открит във високи концентрации във луковиците и семена на фенела, е електролит, което означава, че увеличава електрическата проводимост по цялото тяло. Калият може да помогне за подобряване на мозъчната функция и познавателни способности чрез това качество. Също така, фенелът е вазодилататор, което означава,че повече кислород достига мозъка и невронната активност може да работи при оптимална функционалност.

8) Диария: фенелът е полезн при лечението на диария, ако е причинена от бактериална инфекция, тъй като някои компоненти на етерично масло от фенел като анетол и цинеол имат дезинфекциращи и антибактериални свойства. Някои аминокиселини, като например хистидин, може да помогнат в храносмилането и правилното функциониране на храносмилателната система, като по този начин помага за лечение на диария, причинена от лошо храносмилане

9) Колики: Полимерните и тежки молекули, присъстващи в състава на фенела са полезни при лечението на бъбречна колика. Такива полимери, също наречени фитоестрогени, се намират в анетол, компонент на етеричното масло от фенел,което го прави доста полезен при лечението на бъбречни колики. Фенелът има определени спазмолитични свойства, които помагат и за отпускане на гладките мускули и намаляване на дискомфорта, свързан със състоянието.

10) За имунитет: 1 чаша нарязан свеж фенел съдържа почти 20% от дневната нужда от витамин-C, което го прави доста богат източник на този полезен елемент от нашата диета. Витамин-C подобрява общото здравословно състояние на имунната система, произвежда и регенерира кожната тъкан, помага образуването на колаген, а също така предпазва стените на кръвоносните съдове като антиоксидант срещу вредното въздействие на свободните радикали, които често могат да доведат до сърдечни заболявания!

11) Менструални смущения: Включването на фенел в диетата има за резултат облекчаване и регулиране на менструалния цикъл, като и правилно регулиране на хормонално действие в организма. Освен това се използва в редица продукти за намаляване на последиците от ПМС, а също така се използва традиционно като болкоуспокояващо и релаксиращо средство за жени в менопауза.

12) Грижа за очите. Консумирането на фенел  помага да се защитят очите от възпаления, както и спомага за намаляване на нарушения, свързани с преждевременно стареене и дегенерация на макулата. Това се дължи на високото разпространение на антиоксиданти (витамин С и аминокиселини като аргинин, които са много полезни за подмладяване на тъканите и предотвратяване на стареенето), детоксиканти и стимуланти.

И накрая, сок от листата и самата глава на фенел може да се прилага външно върху очите, за да се намали дразненето и умората.

Списъкът далеч не изчерпва всички полезни свойства на фенела, който освен всички ползи е зеленчук с деликатен вкус, присъстващ в рецептите на редица кулинарни изкушения.

Източник: organicfacts.net

Свързани продукти