Био дивият ориз е известен под името Zizania aquatica или Zizania palustris. Много хора мислят, че това е ориз, а всъщност е тревиста култура, която се среща предимно в горните сладководни езера на Канада и Северна Америка. Зърната на дивия ориз са дълги с гладка блестяща повърхност, а цветът им варира от тъмнокафяв до черен.
Хранителна стойност за 100гр.:
Енергийност 1529 кДж / 360 ккал
Мазнини 0,9грама
от които наситени 0,2грама
Въглехидрати 75,4 грама
Захари 2.5грама
Протеин 12,6 грама
Фибри 6,2 грама
Сол 0.018 грама
Начин на употреба:
Тъй като зърната на дивия ориз са много твърди и е добре да се накиснат във вода за поне 5-6 часа преди варене. Варенето трябва да бъде с продължителност между 40 и 60 минути в съотношение 1:2, ориз-вода. Можете да използвате дивия ориз за супи, топли и студени предястия, гарнитури и брашна.
Рецепта:
Ризото със задушени зеленчуци
Сварявате див ориз и го смесете със ситно нарязани задушени зеленчуци - моркови, тиквичка, стъбла целина или селъри. Подправяте със сминдух, куркума, хималайска сол (минимално количество), асафетида, сладък червен пипер.
Състав: 100% див ориз от биологично производство
Произход: Канада