Червената леща не се нуждае от накисване във вода преди да се приготвя. Необходими са 20 - 30 минути варене. |
Хранителна стойност |
на 100g |
Енергийност 1534kJ/362kcal |
|
Мазнини |
2,6g |
От които наситени мастни |
0,6g |
Въглехидрати |
54,9g |
От които захари |
2,3g |
Влакнини |
27,2g |
Протеини |
5,2g |
Натрий |
1,2mg |
"Пикантна крем супа с червена леща"
Продукти:
250 гр. червена леща
1 голям картоф
2 глави ситно нарязан кромид лук
1 с. л. доматено пюре
4 с. л. зехтин
1 пръчица канела
1 дафинов лист
1/2 ч. л. бахар на прах
1 ч. л. червен пипер
сол
черен пипер
2 червени люти чушки
Начин на приготвяне:
Обелваме и нарязваме на малки кубчета картофа.
В една средно голяма тенджера загряваме зехтина и сотираме лука за 2 минути. Прибавяме лещата, чушките и доматеното пюре, и разбъркваме с дървена лъжица.
Добавяме в тенджерата нарязаните картофи, подправките и две чаши вода и оставяме всичко да ври за 40 минути.
След което пасираме супата в блендер, добавяйки олио, и тя е готова да й се насладим.