За разлика от ориза и пшеницата, червената киноа е с ниско съдържание на лизин и е богат източник на калций, желязо, цинк и голямо количество витамини В и Е. Червената киноа осигурява пълноценни белтъчини, както и много други полезни витамини и минерали. Поради ниско съдържание на въглехидрати се използва често при хранителни режими.
Начин на приготвяне: Изплакнете киноата и я варете във вода в съотношение 1:2 в покрит съд за около 10-15 мин. Гарнирайте със зеленчуци, сирене, масло, месо и други по желание и вкус. След приготвяне семената удвояват своя обем и стават по-светли.
Хранителна стойност за 100гр:
Енергийност 1590 кДж / 380 ккал
Мазнини 6,0 грама
от които наситени 0,7 грама
Въглехидрати 70,1 грама
Протеини 13.3 грама
Сол 0,013 грама
Начин на съхранение:
Винаги съхранявайте на сухо място.
Произход: Боливия