Черните зърнца на лещата Белуга дължат тъмния си, почти черен цвят на високите концентрации на антоцианини - същите антиоксиданти, открити в синьо-лилавите плодове като боровинки, къпини и сливи. Антоцианините са мощни съединения, които според съвременни изследвания играят важна роля за подобряване на паметта, както и за превенция и борба с туморните заболявания тъй като спомагат за разрушаване клетките на свободните радикали.
Лъскавите черни зрънца, наречени „белуга“ поради приликата с хайвер, са изключително богати на протеини и фибри.
Само половин чаша варена черна леща осигурява около 12 грама протеин и 9 грама влакнини, както и мощна комбинация на витамини, минерали и белтъчини, благоприятстващи поддържането на пълноценен и здравословен хранителен режим.
Начин на употреба: Измийте под течаща вода, накиснете за 15мин. и сварете в съотношение 1:2 леща към вода. Подходяща както за приготвяне на супи, така и за салати, кремове и екзотични рецепти.
Хранителна стойност за 100гр:
Енергия |
1467kJ/353kcal |
Мазнини |
1,06g |
Белтъчини |
25,8g |
Въглехидрати |
29,58g |
Фибри |
30,5g |
Минерали (mg) |
калций 56, фосфор 451, калий 955, магнезий 122 |
Витамини (mg) |
C 4.4, B6 0.54 |
Начин на съхранение:
Винаги съхранявайте на сухо място.
Произход: Канада