Вашата количка е празна
Био Целина, селъри 1

Био Целина, селъри

Марка: БиоСелекция (БА Гърция) Кат. номер: BS200080
0.00 (0)
9.80 лв
Разфасовка
Брой - +
Наличност: В наличност

Селекция от биосертиицирана целина с доказан органичен произход, стъбла / листа (Гърция/Холандия)!

Целината принадлежи към семейство Сенникоцветни, известна е също като керевиз или био селъри. Някои членове на това семейство, като моркови и пащърнак, са добре познати и вкусни кореноплодни зеленчуци. Други членове включват някои от любимите ни подправки, включително кориандър, кимион, керон, копър и магданоз. А има дори мънички няколко, като кокошка, които могат да бъдат отровни. 

Целина се среща отдавна и е родом от Средиземноморието и Близкия изток. Има доказателства, че хората са премествали семена на селъри по целия свят още през 4000 г. пр.н.е., намирайки път към много страни като Швейцария. Екстрактът от семена от био целина се използват за лекарства от векове в Китай, Индия, Египет и Рим за болести като подагра, артрит и облекчаване на болката. 

Повечето от нас са запознати с обикновените целина стъбла. До 17-ти век, селъри е имала много по-горчив вкус и и е била куха вътре. Италианците са култивирали по-сладката, по-мека зелена целина, която познаваме днес. 

Макар да сме много по-запознати с частите на този зеленчук, които растат над земята, коренът също е вкусен и ценен хранителен източник.  Тъй като стеблото на био целината е предимно вода (95%), ако я консумирате интензивно. Съществува мит, че селъри е с „отрицателна хранителна стойност“. Тоест, вие уж изгаряте повече калории, дъвчейки ги, отколкото приемате от консумацията му. Макар че това всъщност не е така, вярно е, че целината съдържа голямо количество хранителни ползи в много нискокалорична опаковка. 

Ето кои са и едни от най-извстните ползи от консумацията на целина стъбла 

Може да помогне в борбата с рака

Целина е богата на антиоксиданти, които помагат за премахване на свободните радикали в клетките ви, стимулиращи рака.. Всъщност екстрактът от слъри е проучен за две потенциални противоракови съединения: апигенин и лутеолин. Апигенинът унищожава свободните радикали в тялото и може да насърчи смъртта на ракови клетки. Изглежда също така, че насърчава автофагията, процес, при който тялото ви премахва дисфункционални клетки или компоненти, помага за предотвратяване на заболяване. Лутеолинът, растителен флавоноид в био целината, може да бъде отговорен за потенциалните му противоракови ефекти. 

Може да намали възпалението, свързано с хронично заболяване

Екстрактите от семена на целина отдавна се използват и проучват за техните противовъзпалителни свойства върху тялото. Различни препарати от целина и нейният семенен екстракт се използват за лечение на възпаления. Някои изследвания сочат, че екстрактът от семе от целина е толкова ефективен, колкото лекарства като аспирин, ибупрофен и напроксен при лечение на симптоми на артрит. Той може също да има ефект на намаляване на болката. 

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Яденето на този хрупкав зеленчук може да защити сърцето ви чрез подобряване на обикновените биомаркери за сърдечни заболявания. Био селъри може също да бъде в състояние да понижи кръвното ви налягане. Смес от сок от целина и мед се използва в тази цел от дълго време с успех. В Южна Африка сокът от целина, смесен с оцет, се дава на бременни жени, за да им помогне да понижат високото кръвно налягане. 

Поддържа здравето на червата и храносмилателния тракт

Целина стъблата са пълни с неразтворими фибри, които могат да увеличат ситостта и да помогнат при загуба на тегло, а също така могат да помогнат при запек и проблеми с храносмилането. 

Открийте при нас селъри на много добра цена! Добавете това полезно растение към менюто си, за да се радвате на всеки негови ползи.

Свързани продукти