Био брашно от Спелта (Динкел) 1050
Спелтата (Triticum spelta), в България наричана още шпелта и динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.
Днес се възприема като изключително здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество влакнини, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини.
Съдържа глутен, при това в големи количества, но той е различен от този в обикновената пшеница, както като съотношение на глиадин и глутенин, така и като матрица на протеините, която е по-лесно разтворима във вода и съответно по-лесно усвоима от храносмилателната система.
Брашното от спелта е богато на микроелементи и витализиращи вещества като висококачествени белтъчини, комплексни въглехидрати и мазнини, както и със съхранената във висока концентрация слънчева енергия.
За спелтата се смята също така, че стимулира обмяната на веществата, засилва естествените съпротивителни сили на организма и се грижи за прочистването му от отровите, защото активизира бъбречната дейност.
Двузърнестата спелта, известна и като динкел се отличава с това, че не се тори и пръска с химикали, както и не поема химикалите от почвата. Не приема радиацията и не може да бъде генно модифицирана.
Хранителни стойности на 100г.:
Енергийност: 1406kJ / 332 kcal
Белтъчини: 14,2 г
Въглехидрати: 64,0 г
Мазнини: 2,6 г
Състав: 100% биологично сертифицирана спелта
Произход: Италия