Вашата количка е празна
Био брашно от Спелта (Динкел) 1050 1

Био брашно от Спелта (Динкел) 1050

Марка: БиоАгрос Кат. номер: BS300059
0.00 (0)
28.90 лв
Разфасовка
Брой - +
Наличност: В наличност

Спелтата (Triticum spelta), в България наричана още шпелта и динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.

Днес се възприема като изключително здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество влакнини, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини.

Съдържа глутен, при това в големи количества, но той е различен от този в обикновената пшеница, както като съотношение на глиадин и глутенин, така и като матрица на протеините, която е по-лесно разтворима във вода и съответно по-лесно усвоима от храносмилателната система.

 

Брашното от спелта е богато на микроелементи и витализиращи вещества като висококачествени белтъчини, комплексни въглехидрати и мазнини, както и със съхранената във висока концентрация слънчева енергия.

За спелтата се смята също така, че стимулира обмяната на веществата, засилва естествените съпротивителни сили на организма и се грижи за прочистването му от отровите, защото активизира бъбречната дейност.  

Двузърнестата спелта, известна и като динкел се отличава с това, че не се тори и пръска с химикали, както и не поема химикалите от почвата. Не приема радиацията и не може да бъде генно модифицирана.

 

Хранителни стойности на 100г.:

Енергийност: 1406kJ / 332 kcal
Белтъчини: 14,2 г
Въглехидрати: 64,0 г
Мазнини: 2,6 г

Състав: 100% биологично сертифицирана спелта

Произход: Италия

Свързани продукти