Соята и производните и продукти са сред най-популярните храни за вегани и вегетарианци. Соята е един от предпочитаните диетични продукти и се характеризира с изключително богато съдържание на белтъчини, протеини, въглехидрати и ценните омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Не съдържа генно модифицирани организми,глутен и холестерол.
Соевото брашно е чудесен източник на висококачествен соев протеин, фибри и важни биологично активни компоненти, каквито са изофлавоните. Двата най-важни представители на изофлавоните, които се намират в брашното са дайдзеин и генистеин. То осигурява на организма големи количества калий и желязо, фосфор и магнезий.
В него има още витамини от В-групата. Количеството мазнини в соевото брашно е малко – едва 2%. Богато е на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са изключително ценни са сърдечно-съдовата система.
Употреба:
- Най-често соево брашно се използва в комбинация с обикновено брашно. Може да се използва за домашно тесто за пици или вкусни палачинки хляб и дребни сладки. В тези рецепти, соевото брашно трябва да бъде около 30% от пшеничното или ръжено брашно. Винаги разбърквайте старателно соевото брашно преди употреба. То внася добро количество протеин в домашните печива и ги запазва свежи за дълго време.
- Използва се за сгъстяване на сметанови сосове, за домашно приготвено соево мляко или за пържене. Пърженето с него намалява количеството мазнини, които обикновено се поглъщат с пържените храни.
- Други предимства на печивата, в които има известно количество соево брашно са златист цвят, фина текстура, нежност и хубав вкус на тестените изделия. !!! Важно - соевото брашно трябва се ползва в печива, които не изискват мая /бързи хлябове, кифли и др./
- Печените продукти, които съдържат соево брашно са склонни да покафеняват по-бързо, затова може да се наложи съкращаване на времето за печене или намаляване на температурата.
- Освен това соевото брашно е добър заместител на яйцата в печивата. Една супена лъжица от него, разбъркано с 15 мл вода замества 1 яйце.
Хранителна стойност на 100 g продукт |
Енергийност 346 kca l/1450 kj
Белтъчини - 47g
Въглехидрати 40g
Фибри - 18g
Мазнини 1 g
Протеини 49g