Брашното от нахут традиционно се използва в индийската и близкоизточната кухня, a поради липсата на глутен, в наши дни става все по-популярна алтернатива на пшеничното брашно в различни смеси и печива.
Брашното се характеризира с пухкава, фино смляна структура.
Ползи за здравето:
- Безглутенов продукт с високо съдържание на диетични фибри.
- Отличен източник на протеини, което го прави подходящ за хора, които не консумират месо.
- Изключително богато на фолиева киселина.
- Богат източник на витамини B-6, желязо, магнезий и калий.
Употреба: Подходящ за сладкиши, пици, супи, омлети. Подходящо е и за сгъстяване на сосове и супи, както и за приготвяне на хумус*.
Рецепта за Хумус от нахутено брашно:
В традиционната рецепта за приготвяне на хумус, нахутът се сварява, почиства от люспите и се пасира. Ако не разполагате с време да свършите всичко това, може да опитате бързата рецепта за приготвяне на хумус с нахутено био брашно.
Необходими продукти:
- 100 г брашно от нахут;
- 300-500мл. Вода;
- сусамов тахан – няколко супени лъжици;
- сокът от половин или един лимон;
- няколко скилидки чесън;
- зехтин за поливане, сол на вкус, червен пипер, лют пипер или къри за подправяне.
- Брашното от нахут се пресява и след това се разбива с тел или миксер (блендер), заедно с около 300 – 350 г студена вода, пренася се на котлона и под непрекъснато бъркане се изчаква да се сгъсти. Внимавайте, защото много лесно може да загори! По-добре направете сместа по-течна, например като за палачинки, тъй като бобовите варива набъбват доста (поемат много вода). След като се появят мехури се вари за кратко – колкото да загуби суровия си вкус на брашно и се отдръпва от огъня.
- Свареното брашно от нахут се прехвърля в блендер докато е все още топло.
- Изцежда се и към сместа се добавят лимона, чесъна и сусамовия тахан и се блендира до хомогенизиране на съставките.
- Овкусете със сол, подправки на вкус и полейте със зехтин.
Бон Апети!
Произход: Германия
Свързани продукти