Вашата количка е празна
Био брашно от нахут 1

Био брашно от нахут

Марка: БиоАгрос Кат. номер: BA-128
0.00 (0)
6.90 лв
Разфасовка
Брой - +
Наличност: В наличност

Брашното от нахут традиционно се използва в индийската и близкоизточната кухня, a поради липсата на глутен, в наши дни става все по-популярна алтернатива на пшеничното брашно в различни смеси и печива.

Брашното се характеризира с пухкава, фино смляна структура.

Ползи за здравето:

  • Безглутенов продукт с високо съдържание на диетични фибри.
  • Отличен източник на протеини, което го прави подходящ за хора, които не консумират месо.
  • Изключително богато на фолиева киселина.
  • Богат източник на витамини B-6, желязо, магнезий и калий.

Употреба: Подходящ за сладкиши, пици, супи, омлети. Подходящо е и за сгъстяване на сосове и супи, както и за приготвяне на хумус*.

Рецепта за Хумус от нахутено брашно:

В традиционната рецепта за приготвяне на хумус, нахутът се сварява, почиства от люспите и се пасира. Ако не разполагате с време да свършите всичко това, може да  опитате бързата рецепта за приготвяне на хумус с нахутено био брашно.

Необходими продукти:

  • 100 г брашно от нахут;
  • 300-500мл. Вода;
  • сусамов тахан – няколко супени лъжици;
  • сокът от половин или един лимон;
  • няколко скилидки чесън;
  • зехтин за поливане, сол на вкус, червен пипер, лют пипер или къри за подправяне.
  1. Брашното от нахут се пресява и след това се разбива с тел или миксер (блендер), заедно с около 300 – 350 г студена вода, пренася се на котлона и под непрекъснато бъркане се изчаква да се сгъсти. Внимавайте, защото много лесно може да загори! По-добре направете сместа по-течна, например като за палачинки, тъй като бобовите варива набъбват доста (поемат много вода). След като се появят мехури се вари за кратко – колкото да загуби суровия си вкус на брашно и се отдръпва от огъня.
  2. Свареното брашно от нахут се прехвърля в блендер докато е все още топло.
  3. Изцежда се и към сместа се добавят лимона, чесъна и сусамовия тахан и се блендира до хомогенизиране на съставките.
  4. Овкусете със сол, подправки на вкус и полейте със зехтин.

Бон Апети!

Произход: Германия

6 креативни начина за използване на брашно от нахут 

Универсалното, пълно с протеини, брашно от нахут си пробива път навсякъде в кухните на любители на безглутенови и здравословни храни - и това не е без основателна причина. 

Брашното от нахут е много интригуващо като добавка в съвременната кухня. Родом от Индия и Близкия Изток, полезното нахутено брашно - известно още като брашно от гарбансо, грамово брашно, бесан - съдържа впечатляващи количества фибри и протеини. То е чудесно допълнение или заместител на обикновеното брашно както в сладки, така и в пикантни ястия, а също така може да действа като сгъстяващ агент. 

Има сериозен брой креативни и лесни начини за използване на нахутено брашно, които задължително трябва да пробвате. За да ви помогнем да влезете в тенденцията, ние подбрахме нашите абсолютни любими начини за използване му. И ако все още си задавате въпроса: “За какво се използва брашно от нахут?”, то сте попаднали на правилното място. 

Затова четете нататък, запретнете ръкави и се пригответе за малко кухненско забавление! А като говорим за задължителни съставки, за да гарантирате, че винаги сте готови да приготвите здравословно хранене, то вие трябва да си набавите още сега брашно от нахут на добра цена от магазин BioSelection. 

  • Пригответе хляб с нахутено брашно 

Нахутът е здравословна алтернатива на стандартното пшенично брашно особено когато печете любимия си хляб на плодова или зеленчукова основа. Ядковият аромат допълва идеално сладостта на продукта, за да създаде вкусна пристрастяваща закуска, която е без глутен и веган. Пробвайте някоя ароматна рецепта за бананов хляб, в която да включите нахутено брашно. 

  • Съвършени бисквитки с него 

Искали ли сте някога бисквитка, която да не е напълно нездравословна? Само ¼ чаша брашно от нахут осигурява 6 грама протеини и 5 грама фибри, така че използването му вместо бяло брашно в следващата ви партида домашни бисквити определено е стъпка в правилната посока. В случай че искате да се насладите на още по-полезни бисквитки, добавете вместо млечен шоколад, парченца черен. Той е богат на антиоксиданти. 

  • Направете бургер с него 

Когато се опитвате да създадете вкусни и здравословни вегетариански бургери, то брашното от нахут идва на помощ. Понеже то е плътно, добавянето на лъжица или две от нахутеното брашно, ще придаде плътност на тестото за бургери. По този начин нахутът се превръща в перфектната спойка между отделните компоненти за вегетарианските бургери. 

  • За сгъстяване на ястия 

Винаги ли се обезкуражавате, когато супата, за която сте прекарали часове, бъркайки над печката, се окаже ужасно рядка? Забравете за вековния трик за нарязване на картофи в тенджерата,  вместо това  - смесете няколко супени лъжици нахутено брашно с вода и след това го изсипете в тенджерата. Получената супа със сигурност ще бъде по-кремообразна, а плюс това добавеният протеин определено също няма да ви навреди. 

  • Използвайте като хрупкаво покритие 

Смятате, че пилето заслужава да е малко по-хрупкаво от време на време, но не сте големи фенове на фритюрниците? Решението: направете обикновено тесто от нахут брашно, яйца, подправки и го използвайте за покриване на месото (и рибата!), преди да го изпечете. Ястието ще има задоволителната хрупкава коричка, която търсите, и ще бъде едновременно с това полезно. 

  • Пригответе тесто за пица 

Замяната на пшеничното с нахутено брашно в тестото за пица може да доведе до сериозни ползи за здравето. Коричката, постигната чрез употреба на брашното от нахут, осигурява пълноценна основа за пица, съставена от витамини, фибри и протеини, идеална за купчина зеленчуци и постни протеини. Така освен че ще хапвате любимата си пица, ще се радвате на хранителни вещества и по-високо съдържание на протеини. 

В нашия магазин освен че може да намерите брашно от нахут на разумна цена, то може да видите и разнообразни идеи за рецепти с тази съставка.

Свързани продукти