В някои източни някои култури е разпространено схващането, че консумацията на боб „Черно око“ е сигурен начин да започнете процъфтяваща и успешна нова година и затова се консумира като празнична храна. Освен това, съвременни изследвания оспорват мита за връзката между консумация на боб и метеоризъм на червата, така, че хапвайте го спокойно.
Ползи за здравето:
1) Подобрява храносмилането. Високите нива на диетични фибри, съдържащи се в този вид био боб, стимулират редовните движения на червата и благоприятстват здравето на храносмилателната система и на цялото тяло. Голямото количество фибри абсорбира вода в храносмилателния тракт, набъбва и стимулира изчистването на отпадните продукти от тялото. Също така спомага за превенция на запек.
2) Борба с анемията. Високите количества желязо в боба „Черно око“ са мощен щит в борбата с анемията, която може да причини умора и слабост. Анемията се появява, когато в кръвта има по-нисък от нормалния брой червени кръвни клетки или ако в червените кръвни клетки няма достатъчно хемоглобин . Хемоглобинът е богат на желязо протеин, който придава на кръвта червения си цвят и помага на клетките да донесат кислород от белите дробове до останалата част от тялото ви.
В допълнение към високото съдържание на желязо, ползите от консумация на този боб също включват високото съдържание на фолиева киселина и витамин В, необходим за получаването на нормални червени кръвни клетки. Това е важно да се отбележи, тъй като ниските нива на фолат могат да причинят анемия.
3) Регулиране на кръвното налягане. „Черно око“ е богат на калий - минерал, който регулира нивото на кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания и коронарна болест на сърцето. Една чаена чаша от боба осигурява 20% от дневните нужди от калий.
4) Увеличен прием на фолат. „Черно око“ съдържа високо стойности на фолат - водоразтворим витамин В, който има по-различна роля от другите витамини от вида B, тъй като не участва в енергийния метаболизъм. Основната функция на Фолатите е да помагат на тялото да синтезира нови клетки, особено що се касае до копирането и синтезирането на ДНК. Той също помага на тялото да използва по-пълноценно витамин В12 и аминокиселини.
Хората, които са най-застрашени от дефицит на фолиева киселина, включват бременни и кърмещи жени, хора с чернодробно заболяване, алкохолици, хора на диализа на бъбреците и хора на лечение на диабет, диуретици и метотрексат.
Само една чаша боб „Черно око“ може да достави повече от половината от ежедневните ви нужди от фолиева киселина, което означава, че две чаши могат напълно да осигурят вашите нужди за деня.
5) Подобрява здравето на кожата и очите. „Черно око“ има изненадващо високи стойности на витамин А – витаминът отговорен за образуването и поддържането на здрава кожа и мукусни мембрани, както и за производството на пигменти в ретината на окото. Само една чаена чаша сварен боб осигурява четвърт от дневните нужди от витамин А.
Начин на приготвяне:
Измийте под течаща вода, накиснете за 30-60 мин. и варете до готовност - обикновено между 30-60мин.
Хранителна стойност за 100гр:
Енергийност 1408 кДж / 336 ккал
Мазнини 1,2 грама
Въглехидрати 62.1 грама
Протеини 24,3 грама
Инструкция за съхранение: Съхранявайте на сухо и хладно място.
Произход: Гърция
Когато диетата ви се базира на протеини - и богати на фибри храни и други сложни въглехидрати - е по-вероятно да се почувствате пълноценни. В допълнение, диета, включваща високо съдържание на фибри, може да намали риска от развитие на диабет и да помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, което може да намали риска от сърдечни заболявания. Диетичните насоки препоръчват да се яде седмично 3 чаши боб.
Рецепта с био боб
От тази рецепта се приготвят 8 порции.
- 1 килограм сушен боб черно око
- 1 кокал от свинско месо или пушено пуешко крило
- 1 средна на размер глава лук, нарязана на ситно
- натрошен лют червен пипер на вкус
- сол и черен пипер на вкус
- Изплакнете боба и почистете добре, за да изхвърлите всички малки камъни или счупени бобчета. Изсипете боба черно око в голяма тенджера и покрийте със студена вода.. Оставете водата да кипне и варете в продължение на 5 минути. Махнете съда от котлона, покрийте го и оставете да престои 1 час. (Може да поставите био боба в голяма купа, покрийте я със студена вода и оставете да престои на стайна температура за една нощ.)
- Междувременно поставете кокала или пуешкото крило в друга голяма тенджера. Покрийте месото с вода на 2. Изчакайте водата да заври, намалете котлона и оставете да къкри, докато сместа стане по-ароматно след около 1 час. Хвърлете кокала или крилото.
- Изцедете течността от боба и го добавете към бульона. Уверете се, че био бобът е покрит изцяло. Добавете лука и черния пипер.
- Варете, докато бобът черно око почти омекне, около 30 минути. Подправете със сол и червен пипер, и оставете да къкри, когато бобът омекне и бъде добре подправен, около 10 минути или повече.
- Сервирайте боб черно око топъл.
- По желание можете да извадите месото от скакадата на шунката или пуешкото месо и да го добавите към ястието преди сервиране.
Поръчайте при нас боб черно око на супер цена, за да си приготвите вкусно и ароматно ястие.