Вашата количка е празна
Био боб

Био боб "Черно око"

Марка: БиоАгрос Кат. номер: BA-200
0.00 (0)
8.80 лв
Разфасовка
Брой - +
Наличност: В наличност

В някои източни някои култури е разпространено схващането, че консумацията на боб „Черно око“ е сигурен начин да започнете процъфтяваща и успешна нова година и затова се консумира като празнична храна. Освен това, съвременни изследвания оспорват мита за връзката между консумация на боб и метеоризъм на червата, така, че хапвайте го спокойно.

Ползи за здравето:

1) Подобрява храносмилането. Високите нива на диетични фибри, съдържащи се в този вид био боб, стимулират редовните движения на червата и благоприятстват здравето на храносмилателната система и на цялото тяло. Голямото количество фибри абсорбира вода в храносмилателния тракт, набъбва и стимулира изчистването на отпадните продукти от тялото. Също така спомага за превенция на запек.

2) Борба с анемията. Високите количества желязо в боба „Черно око“ са мощен щит в борбата с анемията, която може да причини умора и слабост. Анемията се появява, когато в кръвта има по-нисък от нормалния брой червени кръвни клетки или ако в червените кръвни клетки няма достатъчно хемоглобин . Хемоглобинът е богат на желязо протеин, който придава на кръвта червения си цвят и помага на клетките да донесат кислород от белите дробове до останалата част от тялото ви.

В допълнение към високото съдържание на желязо, ползите от  консумация на този боб също включват високото съдържание на фолиева киселина и витамин В, необходим за получаването на нормални червени кръвни клетки. Това е важно да се отбележи, тъй като ниските нива на фолат могат да причинят анемия.

3) Регулиране на кръвното налягане. „Черно око“ е богат на калий - минерал, който регулира нивото на кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания и коронарна болест на сърцето. Една чаена чаша от боба осигурява 20% от дневните нужди от калий.

4) Увеличен прием на фолат. „Черно око“ съдържа високо стойности на фолат - водоразтворим витамин В, който има по-различна роля от другите витамини от вида B, тъй като не участва в енергийния метаболизъм. Основната функция на Фолатите е да помагат на тялото да синтезира нови клетки, особено що се касае до копирането и синтезирането на ДНК. Той също помага на тялото да използва по-пълноценно витамин В12 и аминокиселини.

Хората, които са най-застрашени от дефицит на фолиева киселина, включват бременни и кърмещи жени, хора с чернодробно заболяване, алкохолици, хора на диализа на бъбреците и хора на лечение на диабет, диуретици и метотрексат.

Само една чаша боб „Черно око“ може да достави повече от половината от ежедневните ви нужди от фолиева киселина, което означава, че две чаши могат напълно да осигурят вашите нужди за деня.

5) Подобрява здравето на кожата и очите. „Черно око“ има изненадващо високи стойности на витамин А – витаминът отговорен за образуването и поддържането на здрава кожа и мукусни мембрани, както и за  производството на пигменти в ретината на окото. Само една чаена чаша сварен боб осигурява четвърт от дневните нужди от витамин А.

Начин на приготвяне:

Измийте под течаща вода, накиснете за 30-60 мин. и варете до готовност - обикновено между 30-60мин.

Хранителна стойност за 100гр:

Енергийност 1408 кДж / 336 ккал 
Мазнини 1,2 грама 
Въглехидрати 62.1 грама 
Протеини 24,3 грама

Инструкция за съхранение: Съхранявайте на сухо и хладно място.

Произход: Гърция

Свързани продукти