Вашата количка е празна
Био Авокадо, 1 кг. 1

Био Авокадо, 1 кг.

Марка: Био Селекция Кат. номер: BS100001
5.00 (1)
24.90 лв
Разфасовка
Брой - +
Наличност: В наличност

Био селекция от авокадо с превъзходен вкус и доказан органичен произход - Гърция!

Авокадото е известно също като Алигаторска круша, което се дължи на неговата крушовидна форма и жилавата грапава кора. То е плод, който се отглежда на Persea Americana - вечнозелено дърво от семейство лаврови. Въпреки, че на външен вид нямат нищо общо, авокадото принадлежи към семейството на канелата и дафиновия лист. Расте на високо и може да достигне височина от 18-20 метра. Авокадото се бере зелено и се оставя да узрее постепенно, поради което се нарича „климактеричен“ плод или такъв, който зрее след откъсването си от дървото, точно като и бананите.

Хранителна стойност:

Авокадото се счита за "Супер храна" и има специално място в хранителната пирамида. То е богато на различни хранителни вещества, витамини, минерали, мононенаситени мастни киселини, и същевременно е с ниско съдържание на захар. Авокадото е добър източник на енергия и на следните жизненоважни витамини и минерали: калций , желязо , магнезий , калий , мед , манган , фосфор и цинк, витамини С , В6, В-12, A, D, К, Е, тиамин, рибофлавин , и ниацин . Освен това, е чудесен източник на диетични фибри и уникална колекция от органични съединения, като фитостероли, каротиноиди, флавоноиди!

Ползи за здравето:

Редица изследвания показват, че авокадото е една от най-полезните за здравето храни, която е добре да присъства в ежедневното меню, като е най-полезно когато се консумира в суров вид.

1) Добро храносмилане:  Смята се, че авокадото действа успокояващо за червата и по този начин подпомага храносмилането. То съдържаа разтворими и неразтворими фибри, които помагат доброто състояние на храносмилателната система. Тези два вида фибри са много важни за храносмилането , защото осигуряват безпрепятственото преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. Освен това, стимулират производството на стомашни и храносмилателни сокове, така че хранителните вещества се абсорбират по възможно най-ефективния и бърз начин. Тези фибри предпазват от появата на запек и диария . Огромното количество фибри намерени в авокадо (40% от дневната потребност на порция) прави тази авокадото изключително важна храна за оптимизиране на храносмилателната система.

2) Грижа за зъбите:  Консумацията на авокадо помага за предотвратяване на лош дъх, причинен главно от лошо храносмилане или стомашно неразположение. Лошия дъх може да се елиминира както чрез подобряване здравето на храносмилателната система, така и чрез антибактериалните и антиоксидантни флавоноиди, открити в авокадото, които унищожават бактериите в устната кухина. Някои изследвания свързват консумацията на авокадо с намаляване на риска от рак на устата!

3) Ползи за кожата и косата: Авокадото съдържа редица хранителни вещества, които са полезни за поддържане на здрави кожа и коса. То подхранва и тонизира кожата, която е суха, напукана или разранена. Неслучайно е често добавяно като основна съставка към различни козметични продукти поради способността му да подхранва кожата с витамини и да и придава сияен вид. Авокадо се използва и за подхранване на суха и изтощена коса. Освен това, масло от авокадо благоприятства лечението на псориазис. Подхранването и тонизиране на кожата, както и премахването на признаците на преждевременно стареене при консумиране на авокадо, се дължат на наличието на две важни органични съединения - Бета-каротин и ликопен, които присъстват в огромни количества в авокадото.

4) За здрав черен дроб: Авокадо съдържа органични съединения, които спомагат за подобряване състоянието на черния дроб.

5) За здрави очи: Съдържащите се в а каротеноиди лутеин и зеаксантин спомагат за предпазване на очите от катаракта, очни заболявания, свързани с възрастта, както и дегенерация на макулата. Тези заболявания често са причинени от свободните радикали натрупани в тъканите на очите, които биват неутрализирани от антиоксидантна активност на тези специални каротиноиди.

6) За здраво сърце: Бета-ситостерол, съдържащ се в авокадото, помага за поддържането на здравословни нива на холестерола . Изследвания показват, че честият прием на авокадо може да подобри антиатерогенните свойства на „лошия“ холестерол, което да допринесе за защита на сърцето от атеросклероза. Високите стойности на калий благоприятстват борбата срещу хипертония. Калият е вазодилататор, който отпуска напрежението на кръвоносните съдове и артериите, като намалява рисковете от съсирване, инфаркти и удари.

7) За здрави бъбреци: хранителният режим има много важна роля в поддържането на баланса на минерали и течности и особено важен за хората, страдащи от хронични заболявания на бъбреците. Калият е един от минералите, подпомагащи в поддържането на нормалната сърдечна честота, а авокадото е добър източник на калий. Калият е ключов елемент отговорен за поддържане на баланса на течностите в човешкия организъм. Този баланс е от жизненоважно значение за функционирането на бъбреците, които управляват движението на течности и токсини в организма.

8) При дефицит на витамин К: Дефицитът на витамин К дефицит не е много често заболяване, но често се наблюдава в неонаталната грижа, като най-често се свързва с поява на внезапно кървене при бременни жени, като причината е недостатъчен прием на витамин К по време на бременността. Включването на авокадо в диетата на бременната жена може да помогне за понижаване на риска от дефицит на витамин К при новороденото дете, тъй като авокадото има много високо количество витамин К (почти 40% от дневната доза за едно хранене!)

9) При сутрешното гадене: По време на бременността, сутрешно гадене е доста често явление. Авокадото съдържа високи стойности на витамин В6, който обикновено се свързва с намаляване на позивите за гадене и повръщане.

 

10) При артрит: Противовъзпалителните свойства на авокадото са може би най-цененният атрибут в широкия обхват на фитохимикали, флавоноиди, каротеноиди, фитостероли, мастни алкохоли, и омега-3 мастни киселини. Консумирането на авокадо допринася за намаляване на възпалението в тъкани, стави и мускули.

11) Противоракови свойства: Авокадото  съдържа S-каротеноиди и мононенаситени мазнини, които допринасят значително за намаляване на риска от рак. освен това, съдържа глутатион - антиоксидант, който защитава клетките от рак и от опасните ефекти на свободните радикали. Списъкът на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения в авокадото е впечатляващ и е трудно да се определи кой от тях има най-голямо въздействие. Резултати от изследвания показват, че органичните съединения присъстващи в авокадото провокират раковите клетки да претърпят апоптоза или автоматично клетъчна смърт.

12) Антиоксидантни свойства : Авокадото съдържа витамини С и Е, които спомагат за подобряване на антиоксидантните свойства на човешкото тяло. Витамин С рециклира витамин Е и помага да се намали окисляването на „лошия“ холестерол. Антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали, които са опасни странични продукти от клетъчен метаболизъм и са отговорни за десетки тежки заболявания сред които рак, сърдечно-съдови заболявания, проблеми със зрението, преждевременно стареене, когнитивни нарушения и много други.

13) За здрава кожа при излагане на слънце: Авокадото съдържат много витамини и минерали, които помагат за поддържане на здрава кожа. Каротеноидите присъстващи в авокадото допринасят за намаляване на UV-индуцирано възпаление на кожата поради излагане на слънце. Маслото от авокадо помага заздравяването на кожата след слънчево изгаряне. Високите нива на бета-каротин в авокадо се разделят ензимно на провитамин А, които отговаря за защита на кожата от вредните ефекти на слънцето.

14) Контролиране на телесното тегло: Авокадото е сред плодовете, осигуряващи богатство от хранителни елементи подпомагащи в поддържането на контролирано телесно тегло.

15) Против стареене : Авокадото съдържа съединения като ксантофил, които имат антиоксидантни свойства и намаляващи признаците на стареене в организма.

16) За здрави костите : Авокадото съдържат каротеноиди като зеаксантин и лутеин, които са свързани с намален риск от хрущялни дефекти (симптом на остеоартрит). Приемът на авокадо и соя може да помогне за намаляване на риска от остеоартрит. Освен това, високите нива на основни минерали като цинк, фосфор, мед, калций и селен се свързват с намален риск от остеопороза и подобрения в костната минерална плътност.

17) За по добро усвояване на хранителни вещества: Най-добре да консумирате авокадото заедно с други плодове и зеленчуци тъй като наличните хранителни вещества в плодовете и зеленчуците се усвояват по-пълноценно, когато се консумират  в комбинация с авокадо. Освен това, прието като предястие, авокадото подготвя на храносмилателния тракт да функционира максимално ефективно и да усвои всички хранителни вещества в последващите храни.

18) Контрол на кръвна захар: Фибрите в авокадото помагат да се забави разграждането на храната в използваеми захари, така че да се абсорбира от организма по един по-балансиран начин. Освен това, по-голямата част от въглехидратите в авокадото се състоят от 7-въглеродни захари, сравнително рядка форма на захар, които действително инхибират ензима хексокиназа. По този начин, авокадо контролира метаболизирането на глюкозата от организма и защитава цялостното здраве на пациентите с диабет.

19) Енергия за спортуващи: Авокадото осигурява важни хранителни вещества за спортисти, така че да набавят нужната им енергия и същевременно благоприятстват доброто здраве. То също съдържа фитохимикали, които са естествен източник на гориво за тялото.

Интересни идеи:

Салата : Смесете нарязан лук , домати , маруля и авокадо в купа. Добавете сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин върху салатата. Можете да добавите и други зеленчуци или месо според диетата и вкуса.

Супа: Може да гарнирате супи с нарязано прясно авокадо за придадете изтънчен вкус и да направите супата по-здравословна.

Заместител на мазнини: Може да заместите която и да било друга мазнина при готвене с парченца нарязано авокадо.

 

 

Свързани продукти