Брауни от Сладък Картоф

5 септември 2017
Брауни от Сладък Картоф
Брауни от сладък картоф?!? Да, не само, че е възможно, но е супер здравословно и доста апетитно!! В този здравословен вариант на Брауни, брашното е заменено от пюре от сладък картоф, а мазнината е заменена от пасирано авокадо. Ако използвате и био продукти, какво по-добро от това:)
Сладкият картоф съдържа богата комбинация от полезни за здравето хранителни вещества. Така например, един средно голям сладък картоф съдържа над 400% от дневните нужди витамин А ,също както и много фибри и калий. Малко известен факт е, че никое друго растение не съдържа дори и близко на това количество Витамин А!! В сравнение с обикновения картоф, сладкият съдържа по-голямо количество естествени захари, но много повече ценни хранителни вещества, при това с по-малко калории.
Резултатите от множество съвременни проучвания показват, че увеличената консумация на сладки картофи намалява риска от затлъстяване , диабет , сърдечно-съдови заболявания като същевременно благоприятства за поддържане на кожата млада и тонизирана, допринася за увеличеното потребление на енергия и като цяло за контролиране на теглото.

Ето и 9-те изключителни ползи за здравето при редовна консумация на сладък картоф:

1) Диабет. Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс и в резултат допринасят за регулиране на кръвната захар и контролиране на инсулиновата резистентност при хора с диабет. Съдържащите се в сладките картофи фибри също са от голямо значение. Резултати от научни проучвания показват, че хора с диабет тип 1, които консумират богати на фибри храни, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта, а хора с диабет тип 2, подложени на същата диета подобряват значително нивата на кръвна захар, липиди и инсулин. Един средно голям небелен сладък картоф осигурява около 6 грама фибри (при препоръчвано дневно количество от 21-25 грама фибри на ден за жените и 30-38 грама на ден за мъжете, които повечето хора не достигат).
2) Регулиране на кръвното налягане. Поддържането на хранителен режим с нисък натриев прием е от съществено значение за понижаване на кръвното налягане. Същевременно, за контролиране на кръвното налягане е важно да се увеличи приема на калий. Един средно голям сладък картоф осигурява около 542 милиграма калий при препоръчителен прием от 4700 мг калий на ден.
3) Превенция на ракови заболявания. Различни проучвания показват, че високото съдържание на бета-каротин има защитна роля срещу рак на простатата и рак на дебелото черво.
4) За подобрено храносмилане. Поради високото съдържание на фибри, сладките картофи помагат за предотвратяване на запек и подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт.
5) Увеличават шансовете за зачеване. Редовната консумация на сладък картоф, увеличава плодовитостта, тъй като е доказано, че жени в детеродна възраст, които консумират регулярно желязо от растителни източници увеличават шансовете си за зачеване. Освен това, съдържащият се в тях Витамин А, е от изключителна важност за синтеза на хормони по време на бременност и лактация.

Всички 9 ползи за здравето ще откриете на www.bioselection.bg/bg-product-details-51.html

Ето и един много лесен и вкусен начин да заредите организма си с всички полезности на сладкия картоф като приготвите изненадващо апетитното Брауни от сладък картоф (по рецептата на Dr. Josh Axe).

Суфле от Био Броколи

Суфле от Био Броколи в сезона на броколи!

прочети още
Честит октомври!

Календар с подходящи сезонни био продукти от Био Селекшън!

прочети още
Как гарантираме качеството на био продуктите, които предлагаме?

В Био Селекшън обичаме био продуктите и затова правим внимателна селекция!

прочети още
Авокадо

19 Здравословни причини авокадото да бъде част от ежедневното ви меню.

прочети още